Kolagen typu I: Pomocník nejen pro krásnou pleť

Kolagen typu I je jedním z druhů kolagenu. V čem je tato látka zajímavá, jaký přínos má pro organismus a kde ji vlastně najdete? Na to všechno se podíváme právě zde. 

Co je kolagen typu I

Kolagen je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Jedná se o základní prvek pojivových a podpůrných tkání.

Kolagen typu I je specifický tím, že je vůbec nejrozšířenější z přibližně 30 dalších dnes známých typů této bílkoviny. Představuje až 90 % veškerých kolagenů v organismu. Vyskytuje se konkrétně ve šlachách, ve vazech, v kosti, v kůži, ve škáře, v pouzdrech orgánů a v řídkém vazivu.

V čem kolagen typu I unikátní?

Tento typ kolagenu se od ostatních odlišuje svou strukturou. Jednotlivé fibrily tvoří silná kolagenová vlákna, která mají v průměru 1–20 μm. Svazky vláken takto vytvořené mohou být dokonce viditelné pouhým okem.

Hlavní typy kolagenu

Ovšem kolagen typu I není jediný. Jak už jsme zmínili, existuje přibližně 30 dalších dnes známých typů této bílkoviny. Jaké jsou tedy hlavní typy kolagenu a kde je v těle najdete?

  • Kolagen typu I. – je tvořen hustšími vlákny. V lidském organismu je nejrozšířenější. Nachází se v kostech, kůži, pojivových tkáních a šlachách.
  • Kolagen typu II. – je tvořen volnějšími vlákny. Našli byste ho zejména v chrupavkách.
  • Kolagen typu III. – vyskytuje se hlavně v mladém organismu. Zde je součástí svalů, orgánů a tepen. Ve vyšším věku se ale ztrácí.
  • Kolagen typu IV. – je součástí některých vrstev pokožky a v buňkách.
  • Kolagen typu V. – najdete ho v placentě, na povrchu buněk a také ve vlasech.

Jak se projevuje nedostatek kolagenu typu I

Nedostatek kolagenu typu I se charakteristicky projevuje především s vyšším věkem. Kůže přestává být dostatečně pružná, kolagen totiž funguje jako jakési přirozené „lepidlo“. Ke slovu však přicházejí i bolesti kloubů nebo šlach. Ty jsou méně flexibilní, pohyb se proto může celkově zhoršovat.

Ubývání kolagenu však není pouze výsadou stárnutí ve smyslu vysokého věku. Poněkud překvapivé pro vás může být zjištění, že přirozený úbytek kolagenu začíná už před 30. narozeninami. Tedy ve věku, který bychom ještě jednoznačně neoznačili za počínající stáří.

Kdo by měl doplňovat kolagen typu I

Většina lidí proto logicky doplňování kolagenu podceňuje. Jak ho tedy můžete účinně dodat do svého těla

Přispět k jeho přirozené produkci v těle můžete jednak optimální životosprávou. Dominantní složkou potravy by se pro vás mělo stát především maso a živočišné produkty. Dále je zapotřebí dostatečná dávka vitamínu C.

Ne vždy však přirozená strava dokáže pokrýt komplexní potřeby vašeho organismu. Pokud navíc víte, že kvůli náročnému životnímu stylu nevypadá váš jídelníček tak, jak by měl, měli byste být v tomto směru ještě opatrnější. 

Pakliže jste navíc vegetariánkou, váš problém s nedostatkem kolagenu může být ještě citelnější, protože pouze z rostlinné stravy nelze přijmout do těla dostatek kolagenu.

Kolagen by měli doplňovat hlavně sportovci

Další cílovou skupinou, která může být z hlediska množství kolagenů citlivější, jsou aktivní sportovci. Případně vytížení lidé, jejichž organismus má kvůli větší zátěži výraznější nároky na přísun vhodných látek nutných pro jeho regeneraci.

Specifickým případem jsou i ženy v období menopauzy. U nich dochází v této životní etapě k hormonálním změnám. Zásadní je zejména pokles hladiny estrogenů. To vyvolává změny v uspořádání kolagenu a jeho fragmentaci.

Denní doporučená dávka kolagenu se pohybuje od 3.000 až do 10.000 mg kolagenních peptidů. Na počátku je nejvýhodnější dávka zhruba 10.000 mg denně, aby došlo k co nejrychlejšímu nasycení pojivových tkání.

Naštěstí vám mohou podat pomocnou ruku speciální doplňky stravy.

Vyberte si vhodný doplněk stravy

Vhodné je přísun kolagenu zvýšit nejen skrze stravu, ale spolehnout se i na potravinové doplňky. Wetyzo Beauty Drink vám nabízí komplexní spektrum živin a jeho receptura byla vyvinuta specificky s ohledem na potřeby ženského organismu.

Wetyzo Beauty Drink tak přináší kombinaci kolagenu s vitamínovým komplexem. Obsahuje kolagenní peptidy, keratin, elastin a vitamínovo-minerální směs. Tyto látky jsou důležité pro zdraví pleti, vlasů a nehtů. A stačí vám užít pohodlně pouze jediný sáček za den v podobě chutného ovocného nápoje.