Elastin, nenápadný kouzelník, který dokáže omladit vaši pleť zcela přirozeným způsobem

Elastin je látka, která má pro lidské tělo zásadní význam. V čem je tak důležitý? Kde všude jej v lidských tkáních najdete? Jak jej můžete do těla doplňovat? A jaké má příznivé účinky na vaši pleť?

Co je elastin

Elastin je látkou, která se přirozeně vyskytuje v lidském organismu. Našli byste jej i u různých dalších obratlovců.

Jedná se o ve vodě nerozpustnou bílkovinu, kterou zařazujeme mezi skleroproteiny. Tímto termínem se označují veškeré proteiny vláknitého tvaru. 

ZAJÍMAVOST: Do stejné skupiny patří například také kolagen nebo keratin.

Vzhled elastinu

Elastin se skládá ze sekvence přibližně 750 aminokyselin. To mu dodává zcela typický tvar. V jeho složení dominuje hlavně valin. Dále v něm najdete například glycin, alanin, prolin a leucin.

Název elastin je odvozen od elastických vlastností této bílkoviny. To je patrné zejména na kůži. Ve významném množství se totiž nachází právě v pojivové tkáni. Stejně tak tvoří součást některých vnitřních orgánů, jako jsou plíce nebo cévy.

Jak poznáte úbytek elastinu?

Elastin tvoří především přirozený podpůrný systém pro pokožku. Celkový efekt elastinu byste si tedy mohli obrazně představit jakožto gumičku, která se dokáže natáhnout a zase smrštit.

Úbytek elastinu proto poznáte poměrně jistě podle ztráty přirozené pružnosti pleti. Pokožka je v takové fázi velice tenká a působí „papírově“ křehkým dojmem. Objevit se na ní mohou první drobné vrásky a rýhy. 

Zároveň má elastin zásluhu na tom, že kůže bez úhony „přežije“ následky změny hmotnosti, k čemuž dochází typicky zejména u žen v období těhotenství.

Elastinu budete mít postupně méně a méně

Současně je ovšem nutné uvést, že k úbytku elastinu v pokožce dochází vždy. A to přirozeně s věkem. Jedná se o proces, který je zcela normální, ale částečně vratný.

K úbytku elastinu totiž dochází také vlivem vnějších vlivů. Proto můžete tento proces brzdit i vy sami. 

  • Za ubýváním elastinu stojí v první řadě působení UV záření.
    Proto byste měla omezit pobyt na slunci a svou pleť v exponovaných měsících důsledně chránit vhodnými přípravky s UV faktorem.
  • Váš životní styl dokáže produkci elastinu a kolagenu ovlivnit ještě v jednom směru.
    Během spánku totiž dochází k přirozené produkci růstového hormonu, který napomáhá obnovit právě dostatečnou hladinu těchto dvou bílkovin. Proto byste měla dostatečně odpočívat.
  • Jednoznačně škodlivé je v tomto směru také kouření a holdování jiným tabákovým výrobkům
  • Vzdejte se rovněž nadměrného přísunu alkoholu, který vaši pokožku také poškozuje.

Jak můžete doplnit elastin?

První známky toho, že už pleť není v takové kondici, jako byla v mládí, mohou být patrné již kolem 30. roku věku. Kriticky důležité je doplňování elastinu především pro ženy ve věku nad 50 let. Dramaticky se na stavu pokožky podepisuje zejména období menopauzy.

Individuálně je však možné začít elastin doplňovat již dříve. Svou roli hraje rovněž genetika. U některých žen se proto může ubývání elastinu projevit mnohem rychleji.

Efekt elastinu je pak zvláště patrný při kombinaci s kolagenem. Obě tyto látky je ideální začít včas doplňovat. A to optimálně vnitřně, tedy s pomocí doplňků stravy s dostatečným podílem těchto bílkovin.

Díky Beauty Drinku doplníte nejen elastin, ale také kolagen a vitamínový komplex

Vyzkoušejte Wetyzo Beauty Drink, unikátní vitamínový nápoj, který obsahuje speciální směs kolagenních peptidů, keratinu a elastinu. Ty mají příznivý vliv na stav vaší pokožky. Ta je na pohled svěží a mladistvá

Wetyzo zvládne udělat pro vaši krásu ještě více. Unikátní koktejl vitamínů a minerálů vám zajistí i krásné vlasy a pevné nehty.