I mladým lidem padají vlasy. Důvody, které vás (ne)překvapí

S věkem je zhoršování kvality vlasů a padání především u mužů normální. Vlasy však padají i mladým lidem včetně žen. Proč? Jaké jsou důvody toho, že i mladým lidem padají vlasy? V tomto článku vám vše prozradíme.

Vlasy padají z mnoha příčin

Standardní stav je, pokud vám vypadne přibližně 100 vlasů denně. Děje se tak v rámci přirozené obnovy pokrývky hlavy.

V některých případech ale může tento proces značně zesílit. Existuje přitom mnoho typů a příčin vypadávání vlasů, které se mohou kdykoli objevit u každého z nás. A to, pozor, bez ohledu na váš věk nebo pohlaví.

Důvod č. 1 - Chirurgický výkon

Absolvovali jste v nedávné době rozsáhlý chirurgický výkon a máte pocit, že se to negativně podepsalo i na vaší kštici? Skutečně tomu tak může být. Chirurgický zákrok představuje pro tělo náročnou situaci, s níž se musí vyrovnat.

A konkrétně vlasové folikuly se v takovém případě nacházejí pod vlivem anestezie. Obsahují totiž i nejrychleji se dělící a měnící se buňky těla. Anestezie však dokáže tento přirozený proces zastavit.

Běžně její účinky mizí řádově v rámci hodin, vlasové folikuly však mohou negativnímu vlivu podléhat i 3 měsíce po výkonu.

Důvod č. 2 - Infekce

Infekční agens neboli choroboplodný zárodek je biologický faktor, který může u citlivých jedinců vyvolat virové onemocnění. Do této kategorie mohou spadat viry, bakterie i houby.

Že trpíte takovým onemocněním můžete zaznamenat i na vlasech. Dermatofytóza je plísňové onemocnění, které se může projevit kdekoliv na těle. Projevuje se zprvu nenápadnými pupínky. Jak ale proniká do vlasového vlákna, vlasy se stávají křehkými a vypadávají.

Postižená místa často svědí, jsou zarudlá a zanícená, se šupinatými skvrnami, na kterých mohou vznikat puchýře a mokvat.

Důvod č. 3 - Telogenní efluvium

Tímto termínem označujeme stav, kdy se vlasy ztenčí, lámou a postupně vypadávají. To způsobuje tvorbu lysin.

Důvodem, proč má toto kožní onemocnění přízvisko „telogenní“, je skutečnost, že se rozvíjí v okamžiku, kdy vlasy přejdou v rámci svého cyklu z růstové (anagenní) fáze do etapy klidové (telogenní).

Nejčastěji se hovoří o tom, že podobný stav může rozvinout stresová situace. Příčinou ale může být i užívání léků a hormonální změny způsobené porodem.

Důvod č. 4 - Hubnutí

Na stav vašich vlasů má vliv i kvalitní a vyvážená strava s dostatkem vitamínů A, B, C a D, železa, zinku a aminokyselin.

Ty si však v dobré víře řada z nás odpírá. Snažíme se tak sice udělat něco pro své zdraví a zhubnout, ale „ordinujeme“ si zároveň drastické redukční diety. Tělu při nich chybí právě důležité minerály a vitamíny a trpí stresem.

Podle výzkumů může k padání vlasů docházet 3 měsíce po začátku redukční diety, přičemž vše může trvat až 6 měsíců.

Dbejte na zdravý životní styl

Výše zmíněné faktory reprezentují v zásadě vyhrocené příklady situací, kdy může k padání vlasů dojít. V menší míře se však s následky stresu a nevhodné životosprávy může potýkat velká část současné populace.

Především pro ženy je pak ztráta vlasů z estetického hlediska závažným problémem. Aspekty, které můžete sami změnit, byste se tak jednoznačně měli pokusit napravit. Znamená to především naučit se více odpočívat, méně se zatěžovat povinnostmi a změnit životosprávu.

Beauty Drink vám pomůže k bohaté hřívě

Do ní můžete zároveň zahrnout i užívání potravinových doplňků. Jedním z takových expertů pro vaše zdraví je WETYZO Beauty Drink.

Ten představuje účinnou směs látek důležitých pro dobrou kondici vašich vlasů. Jde o vyvážený koncept plný vitamínů a minerálů. Založen je na kombinaci vitamínu A, B2 a niacinu. Důležité účinné látky zde reprezentuje především kolagen a elastin, které jsou pro zdárný růst vlasů stěžejní. Prospívají ale také příznivému stavu vaší pokožky a nehtů.

WETYZO Beauty Drink se velmi snadno užívá. Prášek stačí rozmíchat ve vodě a vypít. Dokážete ho tak pro podporu svého zdraví snadno zařadit do své každodenní rutiny.