Nehty jsou obrazem vašeho zdraví. Co značí lámání a fleky?

Nehty jsou obrazem vašeho zdraví. Co značí lámání a fleky?

Nejste spokojená s kvalitou svých nehtů? Než to vyřešíte návštěvou manikérky a problém „přebijete“ aplikací těch gelových, zbrzděte. Nehty mohou upozornit i na některé zdravotní problémy, které je potřeba řešit. Co značí různé problémy s nehty? Co znamenají fleky na nehtech, lámání nehtů, nebo třepení nehtů?

1. Problém: Lámání nehtů

Pokud se vám vaše přírodní nehty lámou, zapomeňte na myšlenku, že situaci vyřešíte aplikací těch gelových nebo akrylových. Umělé nehty vaše vlastní zpevní jen zdánlivě. Obě techniky nehty ničí, po sundání tak budou ty vaše v mnohem horší „kondici“.

Místo toho se zaměřte na posílení nehtů zevnitř. Lámání totiž upozorňuje na to, že vašemu tělu něco chybí. Zvyšte především přísun vitamínu A a vitamínů skupiny B. Potřebné jsou pro zdravé nehty i vitamíny C, D, E a z minerálů zinek a vápník.

Pro jistotu si také u lékaře nechte zkontrolovat štítnou žlázu. Špatná kvalita nehtů může upozorňovat i na chudokrevnost, nebo dokonce dnu.

2. Problém: Třepení nehtů

Nikdy vám nehty nedorostou do vysněné délky, protože se vytrvale štěpí? I tento nehtový problém má řešení.

Opět za ním velmi často bývá hlavně nevhodná životospráva. Potřeba je tedy doplnit především vitamíny A, C a skupiny B. Dopřejte si i zinek, vápník, hořčík a křemík. Typicky se jedná o problém hubnoucích žen, jejichž jídelníček má drasticky omezené živiny. Třepení nehtů doprovází také poruchy příjmu potravy.

Dalším důvodem, proč se vám nehty třepí, může být stres. Zejména dlouhodobá zátěž vyčerpá celý váš organismus, což se odráží právě na nehtech.

3. Problém: Rýhy na nehtech

Rýhy se na nehtech mohou objevovat v různých podobách. Některé dámy tak trápí ty podélné, jiné si nevědí rady s rýhami svislými.

Podélné rýhy jsou poměrně běžným jevem a upozornit mohou na chudokrevnost. Svislé rýhy varují před poruchami funkce štítné žlázy a mohou rovněž poukazovat na plíživě se rozvíjející lupénku. Souvisejí ovšem i se životosprávou, časté jsou totiž u kuřáků.

4. Problém: Bílé skvrny na nehtech

Všimla jste si na nehtech bílých skvrn? Znepokojovat se nemusíte, nejde o fatální příznak vážné nemoci.

„Rozhřešení“ hledejte na svém talíři. Příčinou jejich vzniku totiž může být nedostatek vitamínu skupiny B. Vaše tělo rovněž tímto způsobem v některých případech signalizuje nízký přísun zinku a vápníku, ale naopak i nadbytečný příjem selenu.

Podle některých zdrojů jsou však tyto skvrny „pouze“ výsledkem mechanického poškození. Jít však tento stav může s předchozím bodem ruku v ruce. Nehtová ploténka je totiž mnohdy vlivem nesprávného stravování skutečně křehčí a ke zničení náchylnější, než je žádoucí.

5. Problém: Změna barvy nehtů

Na nehtech můžete pozorovat i změny barvy. Nehty mohou být namodralé nebo našedlé. Šedavé nehty vypovídají o nedostatku železa. Ty namodralé zase upozorňují na nedostatek kyslíku, tedy na problém s plícemi.

Žloutnutí nehtů naproti tomu nic vážného znamenat nemusí, mnohdy jde pouze o důsledek nadměrného používání laků na nehty. Zažloutlé nehty trápí také kuřáky.

Všechny cesty vedou ke změně životosprávy

Změna životosprávy se tedy vyplatí v jakémkoliv případě a pozitivně se odrazí na zdraví vašich nehtů. Pro zlepšení jejich celkového stavu se vyplatí užívat také speciální doplňky stravy. 

Vyzkoušejte vitamínový drink Beauty Drink WETYZO, který obsahuje kolagen a komplex vitamínů pro zdravé nehty, vlasy i pokožku. Právě díky němu do těla dostanete vše potřebné pro zdravé a krásné nehty. A kromě toho skvěle chutná!