Lámavé nehty a 20 vlivů, kterými je oslabujete

Taky vás čas od času nebo pravidelně trápí lámavé nehty? Zvýšená lámavost nehtů není vůbec nic příjemného. Často tento jev znamená i nějaké zdravotní problémy. Navíc jsou takové nehty nevzhledné, což je zvlášť na rukou hodně vidět. Důvody lámavosti mohou být různé. Známe 20 vlivů, kterými je dokonce sami oslabujete. Které to jsou a jak si kvalitu a zdraví svých nehtů vylepšit?

1. Špatná péče o nehty

Vhodná péče o nehty je základ. Přesto se až příliš často stává, že důvodem, proč nehty trpí, je právě špatná péče. Co tedy dělat správně? 

Používejte odlakovače bez acetonu, ke zkracování používejte jemné papírové pilníky a pilujte pouze jedním směrem, používejte oleje a krémy, posilujte nehty výživnými laky, dělejte si pravidelné zábaly.

2. Časté odlakovávání nehtů

Nadužívání odlakovače nehty oslabuje. Spolu s lakem totiž odstraňuje i část vrchní vrstvy nehtu a často způsobuje i žloutnutí. Proto je třeba využívat odlakovače co nejšetrnější a vždy bez acetonu.

3. Špatná strava

I nehty (a vlasy) potřebují správnou výživu. Pokud se stravujete nezdravě nebo nemáte dostatečně pestrý jídelníček, vaše nehty vám to připomenou. 

Kvalitu nehtů zlepšují vitamíny B, S, E, D, A, minerály vápník, zinek, železo, hořčík a také křemík. Dbejte na dostatečný přísun bílkovin (nejdůležitější a skoro až zázračný je kolagen).

4. Domácí práce bez rukavic

Ruce jsou denně vystaveny mnoha vnějším vlivům, které jejich vzhled ovlivňují. Proto při domácích pracích své ruce a nehty chraňte rukavicemi (gumovými na úklid, textilními na zahrádku).

5. Používání agresivních mýdel a čistících prostředků

Chemikálie obecně vysušují a narušují vrchní strukturu nehtů i kůže. Dokonce ničí i pěkné opálení. Využívejte proto rukavice a po každé práci, kdy se kontaktu s chemikáliemi nevyhnete, hned chraňte ruce výživnými krémy.

6. Rozmočování nehtů v horké vodě

Dlouhé namáčení nehtů a kůže v horké vodě vám určitě nebude prospívat. Dochází totiž k narušení struktury a změkčování nehtu.

7. Praní v ruce

I při praní dochází ke kontaktu citlivých rukou s pracími prostředky. U této práce ovšem nelze rukavice vždy využít. Volte tedy šetrné prací prostředky a ruce po práci ihned ošetřete. Využívejte i více šetrné prací programy vaší pračky.

8. Umělé nehty

U kvalitního salonu se nemusíte o zdraví svých nehtů bát. Ale dejte si pozor na ty nekvalitní, špinavé a se špatnými recenzemi ověnčené salóny. Zde může hrozit třeba i infekce, plíseň nebo jiné zdravotní obtíže.

9. Plísně a kožní choroby

Své nehty si hlídejte. Nejen plísně, ale i bakterie či houby na ně mohou zaútočit. Při prvotních potížích ihned vyhledejte lékaře.

10. Užívání některých léků

Řada léků mívá vedlejší účinky, které se na nehtech mohou negativně projevit. Pokud léky musíte brát, dbejte více na zdravou stravu a doplňujte jídelníček o důležité vitamíny.

11. Hormonální nerovnováha

Vyšší lámavost ovlivňují i hormony (nejen v době přechodu, ale u některých žen i v průběhu menstruace).

12. Stres

Stres je strašák vašeho zdraví. Psychika ovlivňuje chod celého těla. Stres má vliv na vypadávání vlasů, na třepení nehtů i na jejich lámavost. Proto se jej snažte vyvarovat, řádně odpočívejte a pravidelně relaxujte.

13. Drastické diety

Nerozumné diety ochuzují tělo o správnou výživu. Špatné stravování nebo dokonce omezené stravování bývá častým jevem lámavosti i horších projevů nezdravých nehtů.

14. Kouření

Kouření je nezdravé po všech stránkách. Nehty po něm žloutnou, třepí se a jsou slabé, mnohem více náchylné k ulomení.

15. Kousání nehtů

Okusování nehtů chodí ruku v ruce se stresem. Pokud si navíc vypěstujete na kousání nehtů závislost, nehty vám dorůstat nebudou. Okousané nehty jsou vzhledově velmi odpudivé.

16. Používání nehtů k otevírání plechovek, odlupování nálepek, apod.

Nehty jsou většinou prvním nástrojem, který je hned po ruce. Otevírání plechovek nebo odškrabování nálepek či jiných materiálů jim ale rozhodně neprospívá. Kromě lámavosti se začnou i více třepit.

17. Nemoci

Nehty by měly být hladké, lesklé s růžovým lůžkem. Pokud pozorujete rýhy, vyvýšeniny nebo změnu barvy, může to být projevem nemoci, a proto vyhledejte odborníka.

18. Používání krémů s alkoholem

Alkohol a aceton vzhledu a zdraví nehtů neprospívají. Pro péči o své ruce (a celé tělo) používejte zdravé a šetrné kosmetické přípravky bez těchto složek. Ideálně s obsahem kyseliny hyaluronové a přírodních výtažků.

19. Stříhání nebo štípání nehtů

K úpravě a zkracování nehtů používejte měkké papírové pilníky. Nehet pak upravujte vždy jen pilováním v jednom směru.

20. Věk

Ano, i věk má vliv na lámavost nehtů. Ten sice ovlivnit nedokážete, ale s přiměřenou péčí a výživou můžete mít krásné nehty i ve vyšším věku.

Jak si snadno zlepšit zdraví nehtů?

To nejjednodušší, co pro své nehty můžete udělat, je prospět jim vhodnou výživou. Komplexní vitamínovou výživu nejen pro své nehty, ale i vlasy a pleť zajistíte doplňováním kolagenu, vitamínů a minerálů. 

Jak však zajistit dostatečný přísun zdraví prospěšných látek v optimálním množství? S tím vám může pomoci speciálně sestavený instantní nápoj Kolagen Beauty Drink.

Co je to Kolagen Beauty Drink?

Jedná se o odborníky sestavenou směs, která podporuje tvorbu důležité bílkovinné látkykolagenu, který má zásadní vliv na strukturu a kvalitu nehtů

Směs vitamínů společně s hydrolyzovaným kolagenem nehty zpevňuje, hydratuje, brání lámavosti a třepení. Směs je navíc obohacena o potřebné minerály a stopové prvky, které nehtům prospívají, vyživují je a navracejí jim zdraví i krásný vzhled.

Jak užívat Kolagen Beauty Drink?

Celé kouzlo spočívá v jednoduchosti. Nápoj je dodáván v instantní podobě po jednotlivých sáčcích. Jeho obsah lze jednoduše rozpustit ve vodě – nápoj má sytě červenou barvu. K doplnění potřebných živin stačí vypít jeden takový nápoj denně.

Změnu sami pocítíte již po několika dnech a zjistíte, že cesta za krásnými a nelámavými nehty nemusí být vůbec složitá.

Kolagen Beauty Drink

  • Prémiový Pleťový Matrix
    Kolagen - pevnost
    Elastin 
    - klíčový pro elasticitu (pružnost) pokožky
    Kyselina hyaluronová
     - zásadní pro hydrataci pokožky
  • 10.000 mg hydrolyzovaný kolagenu v denní dávce
    100% bioaktivní rybí a hovězí kolagen
    v GRASS-FED kvalitě zajišťuje přírodní a kvalitní zdroj nutriční podpory pro vaše tělo
  • 30 účinných anti-age látek jako například kyselina hyaluronová, keratin, elastin, astaxanthin a další
    vitamíny minerály, extrakty z bylin a nutrienty pro maximální výsledky pro růst a zdraví vlasů, nehtů i pleti
  • 1,5 x rychlejší vstřebatelnost a rozpustnost
    dipeptidy a tripeptidy s různou molekulovou hmotností zajistí optimální vstřebatelnost kolagenu čímž zajišťují, že vaše tělo získá maximum možného přínosu z každé dávky.