Keratin: Co to je a kde ho najít?

Keratin je typ bílkoviny, která tvoří vlasy, kůži a nehty. Jedná se zároveň o ochranný protein, který pomáhá navracet kůži celistvost a elasticitu, pokud se zraníte. Víte ale, kde ho najít a že existují doplňky stravy, díky kterým se obnoví správná hodnota keratinu?

Co je keratin?

Keratin je typ bílkoviny, která se nachází v epiteliálních buňkách na povrchu kůže. Různé typy keratinu jsou zodpovědné za růst a strukturu nehtů, vlasů a kůže. Keratin je bílkovina tvořící mezivlákna, která zajišťují oporu a ochrannou bariéru.

Zdraví nehtů, vlasů a pokožky závisí na množství keratinu, které je v daném okamžiku v těle přítomno. V živočišné říši se keratin nachází v kopytech, vlně a peří. Lze jej extrahovat a použít pro doplňky stravy, léčebné přípravky a další produkty, které pomáhají zlepšit zdraví vlasů, kůže a nehtů.

Existuje také několik typů keratinu, z nichž ty nejhlavnější jsou:

  • Typ I
  • Typ II
  • Alfa-keratiny
  • Beta-keratiny

Struktura a funkce keratinu

Struktura a funkce keratinových bílkovin je dána jejich aminokyselinovými řetězci. Tyto řetězce jsou u všech druhů velmi podobné. Lidé sdílejí podobné aminokyselinové řetězce s druhy skotu a potkanů.

Keratin se nerozpouští ve vodě, rozpouštědlech, kyselinách ani zásadách, takže jeho struktura zůstává při působení mnoha chemických látek v těle z velké části neporušená. 

Keratinové bílkoviny jsou závislé na hydrataci, která udržuje jejich celkovou velikost a funkci. 

Pro představu, vlna je plná keratinu. Když vlněný svetr vyperete v horké vodě, srazí se. Je to proto, že keratinové bílkoviny ztrácejí svou délku, když se při vysokých teplotách přeruší některé molekulární vazby.

Použití doplňkového keratinu

V mnoha průmyslových odvětvích se používá keratin nebo jiné vitaminové doplňky, které podporují tvorbu keratinu, jako forma udržení nebo zlepšení zdraví vlasů, kůže a nehtů

Keratin je často součástí vlasových kúr, které se používají pro lesklejší a silnější kadeře, nebo součástí sér, které zpomalují stárnutí pleti a navrací pokožce elasticitu.

Pokud jste příznivkyně drinků, doporučujeme vám Beauty Drink WETYZO.

Co je WETYZO?

WETYZO je česká společnost, která se zabývá prodejem Beauty Drinku, květinových vod a dalších produktů, které vám pomohou na cestě za krásou.

WETYZO Beauty Drink

Beauty Drink je nejsnadnější přírodní cestou, kterou do sebe můžete dostat pravidelnou dávku keratinu. Instantní nápoj, který máte možnost si zakoupit pouze na oficiálních stránkách, vám poskytne dvojí dávku zdraví a krásy

A to nejen pro vaši pleť, ale především pro vaše vlasy, které budou po pravidelném užívání pevné a nebudou se lámat. A totéž platí i o vašich nehtech. Jedná se tak o zcela časově nenáročné využití keratinu bez zásahů nepotřebných chemikálií.

Sprchové gely WETYZO

Pokud si rády dopřáváte voňavou koupel, pak určitě oceníte i sprchové gely. WETYZO nabízí zcela přírodní produkty, které jsou kombinací kolagenu a kyseliny hyaluronové

Díky těmto dvěma složkám se vaší pokožce navrací pevnost a jemnost. Obrovskou výhodou je také to, že tyto sprchové gely jsou vhodné i pro atopiky, lidé trpící ekzémy, ale i děti.