Jak si vybrat kyselinu hyaluronovou? Ne každá je stejně účinná

Kyselina hyaluronová představuje neocenitelného pomocníka pro krásnou pleť. Ovšem ne každá její forma je adekvátně účinná. Jak si vybrat tu správnou? V tomto článku se to dozvíte. 

Co je kyselina hyaluronová a k čemu slouží

Kyselina hyaluronová je glykosaminoglykan, který má značný význam především jakožto hydratační látka.

Primárně její efekt poznáte na pleti, která je díky ní vyhlazená, působí mladistvě a jsou na ní méně patrné nejrůznější drobné vrásky. A to zcela přirozeně, tato kyselina se totiž nachází v různých tkáních lidského těla a hojně se vyskytuje právě v kůži.

S kyselinou hyaluronovou začněte co nejdříve

S věkem jí však ubývá. To je právě příčina toho, proč v mládí pokožka vypadá jednoduše skvěle. Ač jí často ještě nevěnujete výraznější péči a dokonce vám snadno odpustí i nějaký ten drobný „hřích“ v podobě absence odlíčení.

S věkem však tyto přirozené regenerační mechanismy naše kůže zvolna ztrácí. A ubývá i kyseliny hyaluronové. Proto je potřeba ji adekvátní formou doplnit. Lze ji užívat vnitřně, to znamená v kapslích, ale také vně.

Kyselinu hyaluronovou najdete v řadě kosmetických přípravků

Jedná se o oblíbenou přísadu v nejrůznější kosmetice. Důvěrně ji znají rovněž estetičtí dermatologové, kteří ji používají pro vypnutí partie očních víček nebo drobných linek v oblasti spánků. Lokální aplikace však skvěle působí i na vrásky kolem nosu, úst a na čele.

Formy kyseliny hyaluronové

Formy kyseliny hyaluronové je důležité rozlišovat primárně s ohledem na velikost molekul. Ta je určena molekulovou hmotností

Škála rozmezí molekulových hmotností pro farmaceutické účely je poměrně rozsáhlá, ale prakticky je podstatné pro pochopení účinku hlavně rozdělení kyseliny hyaluronové na tři základní typy:

 

  • kyselina vysokomolekulární
  • kyselina středněmolekulární
  • kyselina nízkomolekulární

 

Kyselina hyaluronová ve vysokomolekulární formě

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová se někdy označuje jako kyselina s dlouhým řetězcem. Zůstává hlavně na povrchu pleti, kde vytváří jemný film. Díky němu je pleť krásně jemná a hladká na dotek.

Tato forma kyseliny proniká tedy pouze do vnější vrstvy kůže a vyhlazuje především drobné vrásky. Vyznačuje se kratší dobou působnosti.

Kyselina hyaluronová ve středněmolekulární formě

Efekt středněmolekulární formy bývá připodobňován k vysokomolekulární kyselině hyaluronové, rovněž působí spíše na povrchu pleti.

Přes na pohled patrný efekt můžete však, pozor, paradoxně zaznamenat při používání přípravků s touto látkou vysušení pleti. Děje se tak při pobytu na suchém vzduchu, kdy se molekuly vody navazují na film vytvořený na pokožce kyselinou hyaluronovou.

Kyselina hyaluronová v nízkomolekulární formě

Nízkomolekulární formu kyseliny hyaluronové lze považovat za svého druhu nejúčinnější. Má totiž schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže, čímž se postará o její hloubkovou hydrataci. Projeví se to hlavně zpevněním elastinových a kolagenových vazeb.

Proto je optimální nízkomolekulární i vysokomolekulární formu kombinovat, pleť tak zpevníte a vyhladíte prakticky „z obou směrů“.