Kyselina hyaluronová – jaký je rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární?

Kyselina hyaluronová je složkou, se kterou se velmi často setkáte v řadě kosmetických přípravků. Může mít dvě formy – nízkomolekulární a vysokomolekulární. V čem se od sebe liší? Která z nich je pro vás lepší? A kterou byste měla ve své kosmetice vyhledávat?

Co je kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová patří mezi glykosaminoglykany. Charakteristická je pro ni vysoká molekulová hmotnost.

Jde o látku, která se přirozeně nachází v lidském těle, konkrétně jde o jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Přesněji byste ji našla v očích, v pojivové tkáni a také v kůži. Největší množství kyseliny hyaluronové obsahuje oční sklivec.

Co dělá kyselina hyaluronová v těle?

Kyselina hyaluronová má v těle primární úkol - zadržuje vodu. Tím se stará o hydrataci těchto tkání. Je schopná na sebe vázat až tisícinásobek své hmotnosti

Zajišťuje tedy lepší hojení ran, mladistvý vzhled pokožky, ale také posiluje její vlastní ochrannou bariéru, kterou si umí udržet skutečně pouze kvalitně hydratovaná kůže.

S věkem kyseliny hyaluronové v pokožce ubývá

S věkem však dochází k jejímu přirozenému úbytku v organismu. To vede k ochabnutí a snížení pružnosti pokožky, vzniku vrásek a dalším obtížím. Příčinou tohoto stavu může být snížení hormonální aktivity i nedostatek vitamínů a minerálů.

Jaký je rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární kyselinou hyaluronovou?

Kyselina hyaluronová se navíc dělí na dva typy: vysokomolekulární a nízkomolekulární.

A jaký je mezi nimi rozdíl?

  1. Vysokomolekulární Kyselina Hyaluronová:

    • Velké Molekuly: Má vyšší molekulární hmotnost, což znamená, že její molekuly jsou větší.
    • Účinky na Povrchu Kůže: Díky své velikosti zůstává na povrchu kůže a vytváří hydratační film, který pomáhá udržovat vlhkost a zlepšuje pružnost pokožky.
    • Použití: Často se používá v hydratačních krémech a sérech, protože může pomoci snížit ztrátu vody z kůže a chránit ji před vnějšími vlivy.
  2. Nízkomolekulární Kyselina Hyaluronová:

    • Malé Molekuly: Má nižší molekulární hmotnost, což znamená, že její molekuly jsou menší.
    • Penetrace do Kůže: Díky své menší velikosti může pronikat hlouběji do kůže, kde může podporovat hydrataci a regeneraci zevnitř.
    • Použití: Často se používá v produktech zaměřených na anti-aging a regeneraci pokožky, protože může pomáhat stimulovat produkci kolagenu a elastinu a zlepšovat celkovou strukturu pokožky.

Proč se kyselina hyaluronová používá hlavně v kosmetice?

Jak již bylo řečeno, kyselinu hyaluronovou je potřeba jednoduše v čase do organismu doplňovat. Je možné ji užívat v tabletách, ale také dodávat ve formě krémů, sér, sprchových gelů nebo doplňků stravy. Specifickým případem užívání jsou oční kapky nebo injekce.

Vynikající vliv kyseliny hyaluronové na pleť nejprve objevila plastická chirurgie, která s ní léčila popáleniny. V čase plastičtí chirurgové dále pochopili, že je možné s pomocí této látky také účinně zvětšovat rty. A odborníci nyní zkoumají, jaký vliv má kyselina hyaluronová na vlasy a na nehty.

V současnosti se s touto složkou běžně setkáte v široké škále kosmetických preparátů. Přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové má smysl používat jako prevenci stárnutí dokonce už kolem 20. roku věku.

Vyzkoušejte sprchové gely s kyselinou hyaluronovou

Chcete svou pokožku skutečně důsledně chránit před nežádoucím působením rychle ubíhajícího času? Vyzkoušejte  naše hydratační anti-aging 7HA sérum, které je obohacené o sedm druhů kyseliny hyaluronové.

Toto unikátní sérum nabízí intenzivní hydrataci a zvyšuje pružnost pokožky díky svému bohatému složení. Součástí je také niacinamid, který vyrovnává tón pleti a redukuje jemné linky, spolu se squalanem a peptidy, jež podporují anti-aging účinky, stimulují produkci kolagenu a pomáhají vyhlazovat vrásky.

Jeho lehká, rychle se vstřebávající textura je ideální pro všechny typy pokožky a poskytuje okamžitý pocit pohodlí.

Kyselinu hyaluronovou najdete také v našich sprchových gelech, které jsou dermatologicky testovány a vhodné i pro velmi citlivou pokožku, a v našem Kolagen Beauty nápoji pro celkovou péči o krásu zevnitř.