Je vaše zubní nit toxická?

Čištění zubů nití je příliš důležité na to, abychom ho vynechali - a používání bezpečné zubní nitě vás může o tomto zvyku přesvědčit ještě více. V tomto článku se dozvíte, jaká toxická složka se může skrývat ve vaší zubní niti.

Možná jste se nad touto otázkou nikdy nezamysleli, ale používáte bezpečnou zubní nit?

Čištění zubů zubní nití je klíčovou součástí vynikajícího zubního zdraví. Možná vás ale překvapí, co někteří výrobci používají k tomu, aby se tato důležitá dentální nutnost stala prodejnější.

Je zubní nit toxická?

Některé typy nití jsou vyrobeny z toxických chemikálií, jako je teflon. Také mě znepokojuje dopad nylonu na životní prostředí, i když ho nevidím jako toxin stejným způsobem jako teflon.

Chci vám říci o způsobech, jak se vyrábí toxická nit.

Pojďme se na to podívat

 

Teflon

Ano, čtete to slovo správně: teflon.

Jednou ze složek používaných k výrobě zubní nitě je stejná chemická skupina jako povlak na mnoha značkách nepřilnavých pánví.
Je pravda, že je nepravděpodobné, že byste spolkly zubní nit nebo spolkly velké množství polytetrafluorethylenu (PTFE).

Ale PTFE a PFOA (příbuzná chemická látka) jsou spojovány s nepříznivými zdravotními stavy, jako je onemocnění štítné žlázy.

To je důležité, protože nejnebezpečnějšími způsoby, jakými můžete být vystaveni teflonu, jsou potraviny a zubní nit.

Dokonce i malé částice, které se dostanou do vašeho systému, pravděpodobně způsobí vážné problémy.

Expozice teflonu je spojena s:

Hormonální nerovnováha
rakovina (1)
autoimunitní onemocnění (2)
Neurotoxicita a Alzheimerova choroba (3, 4)


Než se budete cítit ohromeni těmito informacemi, dovolte mi, abych vás povzbudil: existuje několik kvalitních alternativ k oblíbeným značkám, na které jsme zvyklí.


Jednou z mých osobních favoritů byla nit Glide Pro-Health od Oral B. Jakmile jsem však zjistil, že je potažena teflonem, rychle jsem začal hledat zdravější variantu.

 

Ropa

Nejen, že nylonové a polyesterové nitě jsou vyrobeny z ropy, vosk na většině konvenčních nití je také odvozen z ropy.

Environmental Working Group (EWG), což je organizace zaměřená na ochranu životního prostředí a spotřebitelských produktů, uděluje ropě hodnocení 4/10, když je používána v osobních hygienických produktech.

Měl bych začít tím, že pokud jde o ropu v zubní niti, neexistuje žádný velký výzkum. Mohu vám říci, že lokální ropa sebou zřejmě nese určitá rizika. EWG odhaduje, že 22 % produktů osobní péče, které obsahují látky na bázi ropy, je kontaminováno 1,4-dioxanem a až dvěma desítkami dalších toxinů. (5) 1,4-dioxan je pro zvířata při pravidelném vdechování karcinogenní. (6)

Použití ropných produktů u kojenců vedlo podle jedné studie ke zvýšenému riziku kandidózy. (7) To je zvláště důležité, protože kandidóza v ústech, nazývaná orální drozd, je u dětí častým problémem.

Nakonec, ropné produkty mohou působit jako endokrinní disruptory. (8) Tyto látky jsou přirozené nebo syntetické chemikálie, které působí jako hormony, které váš tělo produkuje.

Všichni jsme v průběhu života vystaveni alespoň nízké úrovni endokrinních disruptorů, ale někteří lidé jsou na tyto chemikálie citlivější než jiní.

Nyní, když toto čtete, může vás napadnout úzkostlivá myšlenka: "Ó ne! Měl/a bych úplně přestat používat zubní nit!"

Pokud je to tak, dovolte mi chvíli vás uklidnit: Mezi používáním zubní nitě a rakovinou, ústní mykózou nebo hormonálními problémy neexistuje prokázaná souvislost. Když používáte zubní nit, vaše tělo je vystaveno velmi malému množství látek nalezených v ropě.

Klíčové je, že pokud můžete předejít i nejmenším množstvím těchto chemikálií... proč ne?

Pro lepší představu... Pokud se mě pacient zeptá, co je lepší – zda používat zubní nití s povlakem z ropy nebo úplně zubní nit přestat používat, doporučil bych zubní nit požívat

Proč? Protože existuje přímá souvislost mezi nedostatečným čištěním mezizubních prostorů zubní nití a větším výskytem onemocnění ústní dutiny. Protože to, co se děje v ústech, ovlivňuje celé tělo, nepoužívání zubní nitě může otevřít dveře celé řadě problémů.

Nylon + polyester

Většina zubních nití je vyrobena z nylonu, zatímco některé značky začaly používat polyester. Obojí jsou produkty na bázi ropy.

Slovník Dictionary.com definuje nylon jako: "Odolný, lehký, elastický syntetický polymer s chemickou strukturou podobnou bílkovině, který lze vyrábět ve formě vláken, plátů nebo forem."

Malé kousky nylonu a ropy se mohou odtrhnout z vaší zubní nitě. Otázka zní: Kam to jde? Spolkneme to?

Tělo to nemůže rozložit stejně jako není možné nylonové výrobky rozložit na skládce odpadků.

Nechci to mít ve svém těle - připomíná mi to ty toxické plastové kroužky, které najdou v oceánu. Kam to jde? Nevíme jistě. A ani nevíme, co s tím později děláme.

Zatímco je důležité, kam se to ve mně dostává, ještě více mě znepokojuje, jak nylon a polyester ovlivňují životní prostředí.

Ani jedno z těchto materiálů není biologicky rozložitelné. Nemáme způsob, jak zjistit, jaký mají dopad na skládkách a skládkách odpadků.

Kromě toho, výroba nylonu vytváří chemikálie, které mohou znečišťovat jak vzduch, tak vodu. (9)

Nicméně, pokud jde o volbu mezi nylonem/polyesterem a Teflonem... Vždy doporučuji nylon. Ve skutečnosti některé zubní nitě, které doporučuji, obsahují nylon.

Chci být jasný: nylon pravděpodobně není toxický stejným způsobem jako Teflon pro tělo. Mám ale větší obavy a) z toho, co o nylonu ještě nevíme, a b) z toho, jak jeho výroba poškozuje životní prostředí.

 

Vůně

I když to nemusí být něco, na co si dáváte pozor u zubní nitě, některé značky používají syntetické chemikálie na vůni své zubní nitě. Ve skutečnosti jsem dříve podporoval největší značku, která je tímto obviněna!

Syntetické chemikálie na vůni jsou často odvozeny z ropy a byly spojeny s vážnými zdravotními problémy, jako je rakovina, onemocnění mozku, alergie a dokonce vrozené vady. Často obsahují ftaláty, které narušují hormony a jsou látky, kterým byste se měli vyhýbat po celý život.

Mnoho dalších zemí zakázalo většinu těchto chemikálií, ale ve Spojených státech je schváleno přes 3 000 "schválených" chemikálií na vůni. Společnosti nemusí zveřejňovat, jaké chemikálie na vůni používají ve svých výrobcích; jednoduše naštípou slovo "vůně" do seznamu složek.

Pokud používáte zubní nit s příchutí, zkontrolujte, zda má přírodní příchuť a ne obsahuje syntetickou vůni.

Musím opravdu používat zubní nit?

Toto je nejsnadnější otázka, na kterou jsem kdy odpovídal! ANO, čištění mezizubních prostorů zubní nití je naprosto nezbytné pro zachování dobrého ústního a dentálního zdraví.

Mnoho lidí tvrdí, že ačkoli nečistí mezizubní prostory zubní nití, pravidelně si čistí zuby kartáčkem. Nemají žádné bolesti v ústech a nikdy nevidí zbytky jídla mezi zuby.

Ačkoli by se to mohlo zdát jako důkaz, že čištění mezizubních prostorů zubní nití není nutné, neviděné nemusí znamenat, že problém neexistuje. Bakterie mohou být mikroskopické a neviditelné pouhým okem. I když jsou vaše zuby vzájemně volněji posazené, zbytky jídla se mohou zachytit, vytvářejíce prostor, ve kterém se rády usazují zubní plak a zubní kámen.

Ačkoli to nemusí způsobovat fyzickou bolest, bude to vážně ovlivňovat vaše zuby v průběhu času. Navíc to, co máte v ústech, spolkneme do těla. Tato bakterie byla příčinou vážných zdravotních problémů.

 

Reference