Může čištění zubů ihned po jídle být škodlivé pro vaše zuby?

Na cestě k dokonalému zdraví našich zubů přijde chvíle, kdy si každý z nás uvědomí význam důsledné péče o ústní dutinu.

Někteří z nás mohou v reakci na takovou situaci ještě více zintenzivnit svou denní rutinu s myšlenkou: „Možná si zuby nečistím dostatečně důkladně.“

Problém nastává, když jednáme bez toho, aniž bychom se zamysleli nad tím, Zda je to, co jsme se naučili, (jako obecně přijímaná moudrost), je pravdivé či prospěšné pro naše zdraví.

Často se stává, že si uvědomíme potřebu změny, ale místo přemýšlení ještě více a intenzivně pokračujeme ve stejných vzorcích chování.

Pokud však nepřehodnotíme skutečnost, že mnoho škod v našich ústech bylo způsobeno právě tímto 'obecně přijímaným postojem', riskujeme zhoršení situace, místo abychom našli cestu k ideálnímu zdraví našich zubů.

A tak, když se zaměříme na běžnou otázku, kterou od vás dostáváme zde ve Wetyzo, vidíme velmi podobnou situaci.

 

"Mám si po každém jídle čistit zuby?"

Bylo nám řečeno, že bakterie v ústech představují hlavní příčinu zubního kazu. Tyto mikroorganismy metabolizují sacharidy z našeho jídla, a čištění zubů nám pomáhá je odstranit.

Ačkoli je to částečná pravda (jak víte, existují i jiné primární příčiny zubního kazu), znamená to, že bychom si měli čistit zuby po každém jídle?

Problém s čištěním zubů po jídle…

Ve studii publikované v International Dental Journal pod názvem "Může čištění zubů poškodit vaše zdraví? Účinky na orální a dentální tkáně" autoři uvádějí: "Zubní kartáček samotný zjevně nemá žádný vliv na sklovinu a velmi málo na dentin... Opotřebení skloviny a dentinu může dramaticky vzrůst, pokud následuje čištění zubů po erozivním účinku."

Takže co přesně je "erozivní účinek"?

Chceme-li na tuto otázku odpovědět, vraťme se k tradičním představám. Přestože nám bylo řečeno, že bakterie v ústech způsobují zubní kazy, nebylo nám řečeno, proč k tomu dochází. Důvodem, proč bakterie přispívají ke vzniku zubních kazů, je, že jako součást svého metabolického procesu vylučují kyseliny, a tyto kyselé odpadní látky postupně rozpouštějí zubní sklovinu.

 

 

 

Tento proces se nazývá "rozpuštění kyselinou".

Vzpomínáte na chemii ze střední školy? Kyseliny mají schopnost rozkládat jiné látky. V kontextu našich úst mají kyseliny schopnost demineralizovat povrchovou vrstvu našich zubů. Než začnete panikařit, uvědomte si, že naše tělo má úžasnou schopnost tento efekt kompenzovat díky interakci s našimi slinami, což si brzy podrobněji vysvětlíme.

Je důležité pochopit, že kyseliny mohou negativně ovlivnit zdraví vašich zubů.

Podle výše zmíněné studie, pokud si čistíme zuby po konzumaci kyselinotvorných potravin nebo nápojů, může dojít k většímu opotřebení skloviny a dentinu. Autoři studie použili dokonce výraz "dramaticky většímu opotřebení ".

Co to má společného s čištěním zubů po jídle?

V podstatě je to tak, že většina jídel obsahuje nějaké kyselé látky. I když nepijete "klasickou sodu" ve většině jídel je dostatek kyselin, které mohou postupně ovlivnit zubní sklovinu

Mimochodem máme obavy ohledně nedávného boomu kolem kombuchy. Tady je článek, který se věnuje tomu, jak konzumovat kombuchu bez poškození skloviny zubů kvůli kyselinám, z trochu jiného úhlu. (P.S.: Tato technika pomáhá vyhnout se poškození z konzumace jakéhokoli kyselého nápoje.)

Začátek formuláře

Konec formuláře

 

Níže uvádíme některé běžné potraviny a nápoje s vysokým obsahem kyselin, které mohou ohrozit naši zubní sklovinu:

soda (Cola, Pepsi, atd.)

„zdravá“ soda (kombucha, vodní kefír atd.)

cokoliv sladkého (cukr, kukuřičný sirup, med, javorový sirup)

salátový dresink (ocet je velmi kyselý)

citrusy (citron, limetka atd.)

kvašená zelenina (kysané zelí atd.)

 

Aby bylo jasno, přirozeně kyselé potraviny jsou pro nás dobré (dokonce i sladké potraviny v mírném množství). Podporují trávení, což nám pomáhá získávat více živin z toho, co jíme, a také přispívají k vyrovnanějšímu pH v našem těle. Přestože většina z nás má vnitřní prostředí těla, které je mírně kyselé, konzumace přirozeně kyselých potravin může paradoxně pomoci vyvážit naše vnitřní pH a činit jej více zásaditým. Toto je důvod, proč mnoho lidí přidává šťávu z citronu do své vody nebo si dá k jídlu kvašenou zeleninu.

 

 

Můžete skutečně cítit změnu na povrchu zubu…

Pokud si přejedete jazykem po zubech po konzumaci kyselinotvorných potravin nebo nápojů, můžete cítit jejich drsnější povrch. Po chvíli se tento pocit drsnosti "vytratí" díky remineralizaci.

Jedním z hlavních cílů našeho projektu WETYZO je napravit vztah, který má většina z nás ke svým zubům. Nabízíme zdarma nástroj, který vám pomůže lépe pochopit, co se děje ve vašich ústech. Napsali jsme také článek s názvem "Jak dlouho bych si měl čistit zuby?", ve kterém vysvětlujeme, jak nám jazyk může poskytnout cenné informace o stavu našich zubů.

Pokud jde o jídlo a čištění zubů, je dobré počkat alespoň 20 minut po jídle, než si zuby vyčistíte.

Víte, když kyseliny v potravinách/nápojích způsobí erozivní účinek, trvá chvíli, než se oslabená sklovina zase zpevní. To poslední, co bychom chtěli, je si nevědomky vyčistit zuby v době, kdy je sklovina nejslabší.

Jak tedy nejlépe podpořit optimální remineralizaci zubů po jídle?

Nejlepší strategií po jídle, kterou jsme objevili, je po skončení jídla si do úst vzít trochu vody a několik vteřin ji v ústech pohybovat. Tento způsob pomáhá odstranit kyseliny (které v jídle či nápoji zůstaly) z povrchu našich zubů, aniž bychom abrazivně čistili změkčený povrch skloviny.