Jednoduchý způsob, jak zastavit tvorbu zubního kazu

Jste připraveni na jednoduchý trik pro zdravější zuby, který vám může pomoci efektivněji pomoc proti zubnímu kazu a obnovit již existující kazové léze?

Někdy cesta k ideálnímu zdraví zubů skrývá několik těžkých lekcí. (Upřímně, vynechání cukru je náročné.) Avšak naštěstí nacházíme i snadno uplatnitelné triky pro zdravější zuby, které s vámi rádi sdílíme!"

Stanovení historického výchozího bodu

Dr. Weston Price zjistil z jeho studií domorodých kmenů v 30. letech 20. století, že průměrně konzumují 4krát více minerálů a 10krát více vitamínů rozpustných v tucích než Američané v té době.

V minulých článcích jsme se zaměřili na důležitost minerálů jako v "Proč se kazí zuby (a jak to zastavit)" a "Co JÍST pro podporu zdraví vašich zubů" a nedávno  " Jak stravou předcházet zubnímu kazu.

Dnes se podíváme blíže na význam minerálů rozpustných v tucích a zdůrazníme roli vitamínu K2 při prevenci tvorby zubního kazu a jeho řešení.

V průběhu svého výzkumu Dr. Price narazil na specifický vitamin, jehož význam nebyl zpočátku zcela jasný. Bylo mu však zřejmé, že lidé s vysokým příjmem tohoto vitaminu v stravě měli mimořádně zdravé zuby. Zjistil také, že tento vitamin úzce spolupracuje s vitamíny A a D při podpoře celkového zdraví. I když se Dr. Price snažil tento vitamin přesně identifikovat, nakonec ho označil jako "Aktivátor X".

Dnes, díky pokročilému výzkumu, už víme, že "Aktivátor X" je ve skutečnosti vitamín K2. Abychom se neztráceli v historických detailech, zaměřme se přímo na to, jak vitamín K2 našim zubům prospívá.

 

Jak častý je nedostatek vitamínu K2?

To záleží na tom, koho se zeptáte. Mnoho prestižních organizací tvrdí, že nedostatek vitamínu K je poměrně neobvyklý. Ostatní odborníci, kteří se zabývají specificky vitamínem K2, však tvrdí, že nedostatek K2 je velmi častý. S ohledem na to, že zubní kaz se vyskytuje po celém světě, považujeme za bezpečné předpokládat, že většina z nás vážně postrádá tuto důležitou živinu.

Zde je pár otázek, které vám pomohou určit, jak jste na tom s hladinami vitamínu K2.

Trápí vás zubní kazy? Konzumujete MNOHEM více vitamínů rozpustných v tucích než všichni kolem vás? Nezapomeňte, že Weston Price zjistil, že původní obyvatelé konzumovali až 10krát více těchto vitamínů než Američané!

 

K2 řídí směrování vápníku tam, kde je potřeba

Na výzkumu vitamínu K2 se stále pracuje, aby bylo lépe pochopeno mnoho funkcí, které tento vitamín v našem těle zastává. Nicméně dvě hlavní funkce byly již jasně identifikovány.

 

Dostatečný přísun vitamínu K2 napomáhá správnému využití vápníku v kostní tkáni, která vyžaduje regeneraci.

Díky tomu jsme dospěli k pochopení, jak nám K2 pomáhá zastavit a dokonce zvrátit vývoj zubního kazu.

Vápník získáváme z potravy, kterou konzumujeme. Po vstřebání do těla však vápník sám o sobě neví, kam by se měl putovat. Avšak díky vitamínu K2 dochází k aktivaci proteinu nazývaného osteokalcin. Tento protein hraje klíčovou roli v opravě kostní tkáně, což zahrnuje i zuby, a řídí, kam by se vápník v organismu měl dostat.

Ano, je pravda, že vitamín K2 je ještě efektivnější, když je v kombinaci s vitamínem D3. Konec konců, jedna z mnoha funkcí, kterou nám D3 nabízí, je zvýšení vstřebávání vápníku z našeho střeva.

Ale skutečně fascinující skutečnost je, že vitamín K2 nejen pomáhá směrovat vápník tam, kde je potřeba, ale také pomáhá odstranit vápník z míst, kde působí škody.

 

Dostatečné množství K2 pomáhá vyloučit vápník z měkkých tkání.

Jak jsme již uvedli, jakmile je vápník v těle, nesměřuje automaticky tam, kde je potřeba (pokud vám ve stravě nechybí K2). Ve skutečnosti je uložení vápníku v měkkých tkáních hlavní příčinou srdečních chorob, osteoartritidy a problémů s ledvinami.

Vitamín K2 totiž "aktivuje" protein nazývaný Matrix GLA protein. Tento protein prochází tělem a odstraňuje vápník z měkkých tkání, kde nepatří, například z našich tepen, což je hlavní příčina srdečních infarktů.

Vitamín K2 tedy hraje klíčovou roli v řízení vápníku v těle. Aktivuje bílkoviny, jako je osteokalcin v kostech a Matrix GLA protein v měkkých tkáních, které pomáhají řídit, kde vápník může a nemůže být uložen. Když tělu chybí vitamín K2, vápník může být uložen na nesprávných místech, jako jsou cévy a klouby, což může přispět k řadě zdravotních problémů.

 

V jakých potravinách můžeme nalézt vitamin K2?

Abychom mohli lépe pochopit, v jakých potravinách najdeme bohaté množství vitamínu K2, je třeba se podrobněji zaměřit na vitamín K2 samotný.

Existuje několik různých typů vitamínu K2. Přesněji řečeno, tento vitamín se vyskytuje v několika různých 'délkách' molekulární struktury. Každý typ K2 je označen svou délkou v názvu. Nejvíce studovanými typy/délkami jsou MK-4 a MK-7.

(Pro ty z vás, kteří se chtějí dozvědět více, M v MK značí menachinon, což je 'oficiální' název pro K2. M odlišuje tyto sloučeniny od sesterské sloučeniny, vitamínu K1, jehož název je fyllochinon. Číslo za MK ukazuje různé 'délky' těchto mírně se lišících sloučenin.)

Obě formy K2, MK-4 i MK-7, poskytují vápníku instrukce, kam se v těle umístit.

 

Klíčové potravinové zdroje MK-4 (vitaminu K2)

Jedinými známými potravinovými zdroji vitamínu K2 ve formě MK-4 jsou produkty živočišného původu. Jelikož se jedná o tuk rozpustný vitamin, nachází se v tucích kvalitních živočišných produktů. Kvalita však hraje důležitou roli. Například žloutek z vajíčka od zdravé slepice s přístupem k dostatečnému množství zelené trávy obsahuje 4-5krát více vitamínu K2 ve srovnání s vajíčkem z výrobního chovu slepic.

Vynikajícím zdrojem vitaminu K2 MK-4 jsou husí játra. Nevěříte? Čtěte dál.

Dobrými zdroji MK-4 jsou žloutky z pastvinových vajec, máslo/ghí od krav z pastvin, rybí kaviár, dokonce i vnitřnosti od pasoucích se zvířat.

 

Hlavní potravinové zdroje MK-7

MK-4 vitamín K2 pochází z produktů živočišného původu. Naopak MK-7 vitamín K2 je produkován určitými bakteriálními kmeny. To je velmi dobrá zpráva pro ty z vás, kteří se rozhodli nekonzumovat produkty živočišného původu, protože si stále můžete zajistit dostatečný přísun vitamínu K2 do své stravy!

Nejlepším zdrojem MK-7 vitamínu K2 je japonský fermentovaný sójový produkt zvaný natto. Další běžně dostupné potraviny bohaté na MK-7 zahrnují zralé sýry, zejména gouda, brie a některé kvalitní druhy cheddaru.

Pokud konzumujete sýry, proč nezkusit najít kvalitní sýr vyrobený z mléka krav, které se pravidelně pasou na zelených pastvinách? Tímto způsobem si můžete zajistit příjem jak MK-4, tak MK-7 vitamínu K2 v jednom jídle!

 

Takže, kolik K2 potřebujeme?

Aktuálně se setkáváme s obtíží stanovit přesný příjem vitaminu K2 pro každého jednotlivce, neboť potřeby našeho organismu tohoto vitamínu mohou variabilně záviset na mnoha faktorech. Je nutno brát v úvahu, že naše těla jsou neustále ve změně, a tudíž i naše potřeby vitaminu K2 se mohou různit.

Ačkoliv neexistuje pevně stanovené doporučené denní dávkování vitaminu K2, je obecně vhodné zahrnout do stravy potraviny bohaté na celistvé formy tohoto vitamínu, jako jsou žloutky z vajec od zvířat pásoucích se na pastvinách, máslo/ztužené máslo od krav žijících na pastvách, rybí ikry, vnitřnosti od pastvinových zvířat a fermentované sójové produkty, například natto.

Rovněž je prospěšné zahrnout do jídelníčku různé potraviny, které obsahují různé formy vitaminu K2, včetně MK-4 a MK-7. V závěru je klíčové soustředit se na konzumaci vyvážené stravy z celých potravin.

 

Suplementace vitaminem K2

V dnešní době je poměrně obtížné získat dostatečné množství K2 pouze z stravy. (Pamatujte, máme kuřata a krávy, které se celý rok pasou na zelené trávě.)

Existuje několik faktorů, které se budou lišit v závislosti na tom, který typ K2 si vyberete.

 

První faktor je, jak dlouho K2 vydrží v těle...

Poloviční doba rozpadu vitaminu K2 se liší v závislosti na tom, zda si vyberete typ MK-4 nebo MK-7.

MK-4 (získávaný z produktů živočišného původu, jako jsou žloutky, rybí ikry apod.) je potřeba konzumovat (nebo doplňovat) 2-3krát denně. Jeho poločas je mnohem kratší, a proto je třeba ho užívat častěji.

MK-7 (získávaný z bakteriální fermentace a přítomný v natto a některých sýrech) lze doplňovat jednou denně, protože jeho poločas je delší.

 

Druhým rozdílem je množství potřebné k dosažení pozitivních změn.

V případě MK-4 se většina studií odkazuje na 45 mg, 2-3krát denně.

Naopak u MK-7 je referenční rozmezí 100-360 mikrogramů (µg), jednou denně.

 

Upozornění na doplňování vitaminu D bez K2

Podle Dr. Kate Rheaume-Bleue, odbornice a autorky skvělé knihy "Vitamin K2 and the Calcium Paradox", je třeba být opravdu opatrní při doplňování vitaminu D bez K2. To může ve skutečnosti způsobit ještě větší funkční nedostatek vitaminu K2, protože vitamin D využívá veškerý K2, který je v těle k dispozici.

Problém s většinou komerčních doplňků D3/K2 spočívá v tom, že neexistuje "univerzálně správné množství" vitaminu D pro každého. Výrobci komerčních doplňků se tedy snaží odhadnout, jaké množství K2 je vhodné kombinovat s vitaminem D.

Kombinace D3/K2, které jsme zkoumali, v sobě nemají dostatečné množství K2 (dle našich preferencí).

Pokud máte zájem o skvělý zdroj informací, který vám pomůže navigovat k životu bez zubního kazu, určitě si stáhněte naši BEZPLATNOU e-knihu "Jak zastavit zubní kaz a remineralizovat své zuby".

 

Jak přistupuje k vitaminu K2 Já?

Za prvé, snažím se konzumovat hodně kvalitních stravitelných tuků ve formě másla od dobytka pasoucího se na pastvinách, vajec od slepic pásoucích se na pastvinách a dalších zdrojů.

Nicméně stále doplnuji Vitamin K2 v podobě doplňků stravy, abych si byl jistý že moje tělo dostává dostatek tohoto vitamínu každý den.

Ideálně doplňuji dvakrát denně v rámci jídla (vitamin K2 je tukem rozpustný vitamín, takže je lépe vstřebáván v kombinaci s nějakými tuky).

Množství, které užívám, se mění podle toho, jak se cítím. Ideálně se snažíme dosáhnout kolem 300 mikrogramů denně. Výzkum naznačuje, že zdravotní přínosy doplňování K2 se zvyšují s rostoucím množstvím a dosahují vrcholu kolem 320 mcg denně.