Může některý zubní plak přispět ke zdraví našich zubů

Tento článek je druhým ze série o tom, jak být ‚dobrým dirigentem‘ symfonie ve vašich ústech.

 

V prvním článku Odhalte pravdu o ústním mikrobiomu a zubním plaku jsme představili orální mikrobiom a vyvrátili příliš zjednodušující kulturní mýtus, že „všechny zubní plaky (biofilmy) jsou špatné“.

 

V tomto druhém článku se podrobněji zaměříme na otázku, zda některé zubní plaky mohou přispět k udržení našich zubů v dobrém zdraví.

 

Jak však víte z prvního článku této série, můžeme podniknout kroky, které pomohou udržet naše biofilmy ve fázi raného životního cyklu poskytující zdraví a daleko od pozdějších fází, které podporují zubní kaz a onemocnění dásní.

 

Důležitou součástí příběhu je málo známá struktura zvaná ‚zubní pelikula‘.

 

Pelikula je základní biofilm, který se tvoří na našich zubech po jejich vyčištění. Jedná se o tenkou vrstvu proteinů (tvořenou proteiny z naší slin), která pokrývá naše zuby.

 

Jak některé typy biofilmu chrání naše zuby před demineralizací…

Naše kultura ráda obviňuje "zlé bakterie" jako jedinou příčinu zubního kazu. Ačkoli mikroorganismy hrají v procesu vzniku zubního kazu roli, je třeba vzít v úvahu i další spolupůsobící faktory.

Například vystavování našich zubů kyselým potravinám a nápojům může také přispět k demineralizaci skloviny a oslabení zubů.

Zjistilo se, že pelikula a tenký biofilm, který se k ní připojuje, může zabránit přímému kontaktu kyselin z potravy a nápojů s našimi zuby. Tento tenký biofilm vytváří "ochrannou zónu", která absorbuje většinu kyselin, čímž chrání sklovinu před demineralizací.

To je důvod, proč je nejlepší nečistit si zuby těsně před jídlem nebo pitím, obzvláště pokud konzumujete kyselé potraviny či nápoje.

S těmito informacemi je snadné pochopit, proč není dobrý nápad snažit se udržovat naše zuby zcela bez bakterií. Dosáhnout toho není možné a i kdyby to bylo možné, mohlo by to oslabit ochranu našich zubů.

 

Tajemství vyváženého ústního mikrobiomu.

Cesta k optimálnímu zdraví ústní dutiny spočívá v tom, aby byly ústní biofilmy co nejtenčí. Naším cílem je zabránit tomu, aby se stával lepkavým a silným

Silnější, lepkavé biofilmy se přesouvají do prostředí s nízkým obsahem kyslíku, což mění druhy mikrobů, které v biofilmu převládají.

 

Cílem je tedy udržet biofilmy tenké a v raných fázích vývoje.

 

Existuje mnoho způsobů, jak biofilmy řídit a podporovat jejich setrvání v oblasti prospěšné pro zdraví. Prozatím se pojďme zaměřit na dvě snadné strategie, které můžeme v ústech použít k dosažení tohoto cíle.

 

  1. Praxe „vědomé“ ústní hygieny

Ústní hygienické praktiky rozhodně pomáhají přerušit hromadění zubního plaku a udržovat biofilm v rané fázi vývoje.

Naučit se vědomě si čistit zuby, abyste snížili kazivost zubů.

 

  1. Využití ‚inhibice adheze‘

Druhá strategie spočívá v tom, že se bakteriálním koloniím v našich ústech ztíží přilnutí bakterií k zubnímu povrchu. Tímto způsobem se může předcházet tvorbě zubního plaku a následnému vývoji zubního kazu a onemocnění dásní.

Termínem, který popisuje proces zabraňující mikrobům vytvářet silnější vrstvy biofilmu, se nazývá "inhibice adheze".

Ti z vás, kteří už vyzkoušeli naši ústní vodu WETYZO, dobře znáte ten osvěžující pocit čistoty, který nabízí. Tento pocit je důsledkem inhibice adheze, která působí ve vaší ústní dutině. Pokud máte ve svých ústech již ustálené kolonie zubního plaku, nemusíte se obávat. Nové vědecké studie ukazují (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14678476/), že produkty pro ústní zdraví na bázi esenciálních olejů, jako je naše ústní voda WETYZO, efektivně pronikají do zralých plaků, narušují jejich strukturu a tím podporují celkové zdraví ústní dutiny.

 

Shrnutí:

Můžeme podporovat tvorbu pelikuly vědomými postupy v oblasti ústní péče a využitím metody inhibice adheze. Díky těmto přístupům můžeme zároveň předejít tomu, aby se kolonie zubního plaku dostala do nízkokyslíkového prostředí, které je ideálním místem pro růst nežádoucích bakterií.

Pro více strategií na podporu rovnováhy vaší ústní mikroflóry si přečtěte další články v naší sérii, ve kterých se věnujeme:

Jednoduchý způsob, jak zastavit tvorbu zubního kazu

Odhalte pravdu o ústním mikrobiomu a zubním plaku